bild på Mikael Schwartz Jonsson, vd på Harju Elekter
Publicerat: 14 apr. 2021

Finax, som ägs av Abdon Food AB etablerar sig på Hacksta i Västerås, logistikområdet som lockar allt fler livsmedelsrelaterade företag. Etableringen bekräftar Västerås optimala geografiska läge och för Finax innebär satsningen en utökad produktion närmare sina kunder och förbättrad klimatpåverkan genom minskade transporter.

Under 2022 planerar Finax driftsätta sin nya, miljöanpassade kvarn och produktionsanläggning på Hacksta. Abdon Food AB äger varumärkena Finax, Abdon Mills, Ramlösa Kvarn och Björnekulla. Sedan början av 70-talet har företaget producerat mjöl och cerealieprodukter vid sin kvarn i Helsingborg och väljer nu Västerås för ytterligare expansion genom en ny kvarn. Med denna investering får företaget en stark bas utifrån kundernas placering och inte minst kopplat till råvaruproduktionen i Mälardalen. Etableringen innebär ett 20-tal nya arbetstillfällen.

Finax kvarn i Västerås. Montage: Pressbild

– Investeringen i Västerås säkerställer både närproducerade produkter åt våra kunder och minskad klimatpåverkan och är helt i linje med vår strategi. Bemötandet från Invest Västerås och Västerås stad har varit otroligt serviceinriktat och professionellt och förstärkt våra utvecklingsmöjligheter. Jag ser fram emot ett fortsatt nära samarbete och att gemensamt arbeta för en hållbar och framtidssäkrad livsmedelsproduktion, säger Hans Holmstedt, VD för Abdon Food.

Med den nya kvarnen kommer Finax ha två kvarnar vilka är placerade mitt i Sveriges två största odlingsområden vilket gör att de kan erbjuda sina kunder närproducerade förädlade produkter av närodlade råvaror samt minimera transporterna rejält.

– Det här är ett bevis på att Västerås geografiska läge är idealiskt för logistiktunga företag. Finax blir dessutom ett bra komplement för befintliga livsmedelsaktörer på området, så som Hilton Food Group och ICA, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande på Västerås stad.

– Det är jätteroligt med ännu en företagsetablering här i Västerås och särskilt roligt är det att vi nu får en helt ny producerande verksamhet, en riktig fabrik. För mig som har en bakgrund inom industrin vet jag hur viktigt det är med producerande verksamheter i kommunen, inte minst för alla underleverantörer i närområdet som nu kommer att få möjlighet att serva denna nya fabrik, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden.

 

Logistiska förutsättningar i Västerås och access till Nordens största konsumentmarknad

Hacksta är Västerås logistikcentrum med optimala logistik- och transportmöjligheter. Närheten till Mälarhamnar, Europaväg (E18) samt tåg gör det optimalt att etablera logistiktunga företag på området. Finax investering innebär att ytterligare en aktör inom livsmedelsindustrin etablerar sig på Hacksta vilket banar vägen för Västerås som ett framtida livsmedelskluster i Mellansverige. Företag som verkar på Hacksta idag är bland andra ICA´s centrallager, Hilton Food Group och Svenska Retursystem. Närhet till andra livsmedelsgrossister som Coop, Dagab och Lidl i Mellansverige som kontrollerar större delen av Sveriges livsmedelsmarknad, är också positivt.

– Det finns potential för Västerås och Västmanland att utvecklas som livsmedelskluster i Mellansverige då vi dels är en stor producent av råvaror, dels befinner oss mitt i Nordens största konsumentmarknad. Det är glädjande att en aktör som förädlar råvarorna som produceras här satsar i Västerås, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås

Kontaktpersoner

Västerås stad medarbetare Torbjörn Bengtsson. Foto: Per Groth

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se

Västerås stad medarbetare Marie Tervald. Foto: Per Groth

Marie Tervald

Kommunikationsstrateg

021-39 01 49 | 072-083 62 28

marie.tervald@vasteras.se


Läs fler artiklar:

Västerås nya platsvarumärke - fokus på energi och Mälaren

Under Västeråsdagen den 13 november lanserades Västerås nya platsvarumärke för det lokala näringslivet. Cirka 400 personer från 178 olika företag var på plats. Syftet med varumärket är att öka kännedomen om Västerås och stärka bilden av platsen.

Läs mer
Förstudie cirkulär ekonomi

Just nu genomförs en förstudie för att se vilka möjligheter det finns för att samverka samt optimera resurser och energianvändning inom tillverkningsindustrin i Västerås.

Läs mer
Högt NKI - företagen fortsatt nöjda med Västerås stads service

Företagare i Västerås ger kommunens service ett fortsatt bra omdöme där särskilt brandskydd och markupplåtelse får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger på 76 i Nöjd Kund Index (NKI) för 2022 års ärenden, vilket innebär en enhet lägre jämfört med i fjol.

Läs mer
Rekordhögt NKI - företagare nöjda med Västerås stads service

Västerås stad har nått en rekordnivå i Nöjd Kund Index (NKI) för 2021 års ärenden. På ett år har Västerås stad ökat med två enheter och ligger nu på NKI 77. Företagare i Västerås ger kommunens service allt bättre omdöme och nöjdheten ökar stadigt särskilt inom bygglovshanteringen.

Läs mer
Västerås driver på global energiomställning

Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och elektrifiering är ett viktigt sätt att ställa om från fossila bränslen. I Västerås finns ett unikt nätverk där offentliga och privata aktörer samarbetar för att möta framtidens klimatutmaningar och attrahera talanger till staden.

Läs mer
AA Logistik laddar för omställning av fordonsbranschen

Framtiden är elektrisk för transport- och logistikbranschen. Redan i vår lanserar AA-Logistik sin första eldrivna lastbil och nu byggs en 32 000 kvadratmeter stor byggnad i Västerås för lager och packning, samt laddning av den kommande eldrivna lastbilsflottan. Och allt kommer drivas av solenergi.

Läs mer
Världsunikt battericampus i Västerås

Om klimatmålen ska uppnås måste bensinbilar ersättas av batteridrivna fordon. Northvolt har som mål att ta fram världens grönaste batteri. Ett steg på vägen är deras nya campus för forskning och testproduktion av batterier som gjort Västerås till ett europeiskt centrum för batteriutveckling.

Läs mer
Undersökning om platsen Västerås

Just nu får företag inom Västerås kommun möjlighet att ge sin bild av platsen Västerås i form av en enkät som mejlats ut.

Läs mer
Harju Elekter etablerar tillverkningsanläggning i Västerås

22 sep. 2021

Harju Elekter levererar system och utrustning för eldistribution, kommunikation och automation. Nu står det klart att företaget ska öppna upp en ny tillverkningsanläggning i Västerås och cirka 60 arbetstillfällen kommer att förläggas till denna nya enhet.

Läs mer
Företagare fortsatt nöjda med Västerås stad i NKI mätning

22 apr. 2021

Företagare i Västerås ger kommunens service fortsatt bra omdöme och särskilt serveringstillstånd får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger kvar på 75 i Nöjd Kund Index (NKI) från de senaste två åren.

Läs mer
Bombardier öppnar globalt innovationscenter på Finnslätten

06 okt. 2020

Nu står det klart att Bombardier Transportation etablerar ett nytt globalt test och teknologicenter på Finnslätten i Västerås. Det blir ett unikt state-of-the-art centrum där produktion och ingenjörsfunktioner flyttar samman i en stor gemensam anläggning och dessutom bygger man ut och öppnar upp befintliga labb för externa användare och samarbeten.

Läs mer
Northvolt expanderar kraftigt på Finnslätten i Västerås

30 sep. 2020

Northvolt attraherar ytterligare USD600m (motsvarande ca 5.4 miljarder SEK) både från industriella och finansiella investerare men också från entreprenörer som Daniel Ek, Spotify och Cristina Stenbeck, Stenbecksfären. Kapitalet ska användas till en fortsatt uppbyggnad av FoU- verksamhet samt utökad produktions- och återvinningskapacitet.

Läs mer
Finnslätten – en plats för världsledande företag

Finnslätten är redan idag en plats där världsledande bolag utvecklar morgondagens produkter och tjänster inom områden såsom energi, batteri och elektrifiering av tunga fordon samt automation och robotik.

Läs mer
Mälarporten – den djärvaste satsningen någonsin!

15 maj 2020

I projekt Mälarporten sker en stadsutveckling i området kring Västerås centralstation. Här skapas en stad i staden, en brygga mellan pulsen i city och Mälarens vatten, där innovation kommer att prägla varenda kubikmeter.

Läs mer
Visa alla artiklar