Vy över Västerås. Fotograf: Muu foto

Expansiv stad och hem för många globala företag

Västerås är en starkt växande stad i hjärtat av Stockholm-Mälardalen. Hem för företag som ABB, Hitachi Energy, Alstom och Westinghouse markerar vi ständigt vår globala betydelse. Idag finns ett unikt ekosystem av företag, från stora aktörer till mindre underleverantörer, som alla spelar stor roll i Västerås starka tillväxt.

Biuld på viktiga highlights under 2023

Kompetens och god infrastruktur lockar många etableringar

Västerås har en gedigen industrierfarenhet och ett stort antal ingenjörer, god infrastruktur och satsar mycket på forskning- och utveckling.  Det gör att företag som t.ex. Amazon och Northvolt valt att investera i Västerås.

Ett av Sveriges vassaste logistiklägen

Det geografiska läget och Nordens största insjöhamn, tillsammans med det faktum att nästan hälften av Sveriges befolkning bor inom en radie av 150 kilometer, gör Västerås till en mycket intressant nod.

Läs mer om Västerås logistikläge

Världsledande centrum för energikompetens och elektrifieringskluster

I Västerås finns ett världsledande centrum för energikompetens. Bolag som ABB, Alstom, Westinghouse, Voith Hydro samt Northvolt och Hitachi Energy, gör tillsammans Västerås till ett ledande energicentrum. Närvaron av dessa bolag har givit grunden till ett unikt ekosystem av underleverantörer samt till forskning och utbildningar på exempelvis Mälardalens universitet och Rise.

Läs mer om energi och elektrifiering i Västerås

Robotik och automation – ett av Västerås starkaste kompetensområden

I Västerås är robotik och automation ett kompetensområde som har funnits länge. Redan på 70-talet skrevs robothistoria då ingenjörer på ASEA utvecklade den första industriroboten.

Välkommen att kontakta oss!

Västerås stad medarbetare Torbjörn Bengtsson. Foto: Per Groth

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se

Västerås stad medarbetare Sarawut Sathin. Foto: Per Groth

Sarawut Sathin

Näringslivsutvecklare Etablering

021-39 60 64 | 076-695 47 35

sarawut.sathin@vasteras.se

Du kanske också är intresserad av: