Kvinna framför AA Logistiks röda lastbil.. Pressbild

Framtiden är elektrisk för transport- och logistikbranschen. Redan i vår lanserar AA-Logistik sin första eldrivna lastbil och nu byggs en 32 000 kvadratmeter stor byggnad i Västerås för lager och packning, samt laddning av den kommande eldrivna lastbilsflottan. Och allt kommer drivas av solenergi.

Satsningen är en del av  företagets egna hållbarhetutveckling. Även en del av Vision Finnslätten – ett samarbetsprojekt mellan fastighetsägaren Kungsleden, företagen som idag finns på industriområdet Finnslätten, och Västerås stad för att utveckla området till en hub för världsledande företag inom bland annat energi, elektrifiering, automation och robotik.

– Vår nya anläggning går hand i hand med vårt mål om att erbjuda logistik och leveranser på ett hållbart sätt, det är otroligt spännande, säger Åsa Granlund, vd på AA Logistik.

Vågar satsa på ny teknik

Eldrivna fordon är en större investering än fordon som drivs av traditionella drivmedel, men Åsa Granlund tror att priset kommer gå ner om bara fler vågar satsa på det.

– Målet är att hela lastbilsflottan ska vara elektrisk 2030, men omställningen måste ske nu, inte om åtta år. Den största utmaningen för oss idag är att inom logistik krävs otroligt tight planering, och därför måste vi ha möjlighet att ladda när det behövs. Så det krävs hög tillgänglighet i infrastrukturen, säger Åsa.

Det är bland annat därför man samarbetar tätt med Mälarenergi, ABB, Mälardalens universitet, Västerås stad och Region Västmanland.

– Det är jätteviktigt att samverka så att vi kan berätta om våra erfarenheter och ta del av vad som händer och sker. Samverkan mellan olika aktörer är en av nycklarna för att komma framåt i frågorna som är viktiga för oss. Det finns ju så många spännande företag i vår region. Västmanland ligger redan långt framme och har en stor utvecklingspotential. Det gör det till en spännande plats att verka på, säger Åsa.

18-pallars lastbil helt driven av el

Om cirka två år ska anläggningen stå klar, men redan i vår ska man lansera sin första eldrivna lastbil som kan åka 16 mil på en laddning.

– Tillsammans med Mälarenergi och ABB ska man få upp en laddpunkt hos oss, vid våra nuvarande lokaler, och tanken är att skala upp det här till den nya fastigheten med en stor laddstation där även andra aktörer ska kunna ladda sina fordon vid omlastning på vår terminal. Det finns ett par ellastbilar ute i världen, på test, men de är inte så många och vi är först i Mälardalen åtminstone, så vitt jag vet, säger Åsa.

Visst är det utmanande att vara tidigt ut, men Åsa menar att det är det skulle vara mer riskfyllt att vänta för länge.

– Hela branschen kommer behöva ställa om till elektriskt, och då är vi hellre först ut än släpar efter.

Vy över Västerås. Fotograf: Muu foto
Läs mer om vad Västerås har att erbjuda Läs mer

Kontaktpersoner

Västerås stad medarbetare Torbjörn Bengtsson. Foto: Per Groth

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se

Västerås stad medarbetare Sarawut Sathin. Foto: Per Groth

Sarawut Sathin

Näringslivsutvecklare Etablering

021-39 60 64 | 076-695 47 35

sarawut.sathin@vasteras.se


Västerås nya platsvarumärke - fokus på energi och Mälaren

Under Västeråsdagen den 13 november lanserades Västerås nya platsvarumärke för det lokala näringslivet. Cirka 400 personer från 178 olika företag var på plats. Syftet med varumärket är att öka kännedomen om Västerås och stärka bilden av platsen.

Läs mer
Förstudie cirkulär ekonomi

Just nu genomförs en förstudie för att se vilka möjligheter det finns för att samverka samt optimera resurser och energianvändning inom tillverkningsindustrin i Västerås.

Läs mer
Högt NKI - företagen fortsatt nöjda med Västerås stads service

Företagare i Västerås ger kommunens service ett fortsatt bra omdöme där särskilt brandskydd och markupplåtelse får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger på 76 i Nöjd Kund Index (NKI) för 2022 års ärenden, vilket innebär en enhet lägre jämfört med i fjol.

Läs mer
Rekordhögt NKI - företagare nöjda med Västerås stads service

Västerås stad har nått en rekordnivå i Nöjd Kund Index (NKI) för 2021 års ärenden. På ett år har Västerås stad ökat med två enheter och ligger nu på NKI 77. Företagare i Västerås ger kommunens service allt bättre omdöme och nöjdheten ökar stadigt särskilt inom bygglovshanteringen.

Läs mer
Västerås driver på global energiomställning

Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och elektrifiering är ett viktigt sätt att ställa om från fossila bränslen. I Västerås finns ett unikt nätverk där offentliga och privata aktörer samarbetar för att möta framtidens klimatutmaningar och attrahera talanger till staden.

Läs mer
Världsunikt battericampus i Västerås

Om klimatmålen ska uppnås måste bensinbilar ersättas av batteridrivna fordon. Northvolt har som mål att ta fram världens grönaste batteri. Ett steg på vägen är deras nya campus för forskning och testproduktion av batterier som gjort Västerås till ett europeiskt centrum för batteriutveckling.

Läs mer
Harju Elekter etablerar tillverkningsanläggning i Västerås

22 sep. 2021

Harju Elekter levererar system och utrustning för eldistribution, kommunikation och automation. Nu står det klart att företaget ska öppna upp en ny tillverkningsanläggning i Västerås och cirka 60 arbetstillfällen kommer att förläggas till denna nya enhet.

Läs mer
Finax etablerar i Västerås - fokus på närproduktion

14 apr. 2021

Finax, som ägs av Abdon Food AB etablerar sig på Hacksta i Västerås, logistikområdet som lockar allt fler livsmedelsrelaterade företag. Etableringen bekräftar Västerås optimala geografiska läge och för Finax innebär satsningen en utökad produktion närmare sina kunder och förbättrad klimatpåverkan genom minskade transporter.

Läs mer
Bombardier öppnar globalt innovationscenter på Finnslätten

06 okt. 2020

Nu står det klart att Bombardier Transportation etablerar ett nytt globalt test och teknologicenter på Finnslätten i Västerås. Det blir ett unikt state-of-the-art centrum där produktion och ingenjörsfunktioner flyttar samman i en stor gemensam anläggning och dessutom bygger man ut och öppnar upp befintliga labb för externa användare och samarbeten.

Läs mer
Northvolt expanderar kraftigt på Finnslätten i Västerås

30 sep. 2020

Northvolt attraherar ytterligare USD600m (motsvarande ca 5.4 miljarder SEK) både från industriella och finansiella investerare men också från entreprenörer som Daniel Ek, Spotify och Cristina Stenbeck, Stenbecksfären. Kapitalet ska användas till en fortsatt uppbyggnad av FoU- verksamhet samt utökad produktions- och återvinningskapacitet.

Läs mer
Finnslätten – en plats för världsledande företag

Finnslätten är redan idag en plats där världsledande bolag utvecklar morgondagens produkter och tjänster inom områden såsom energi, batteri och elektrifiering av tunga fordon samt automation och robotik.

Läs mer
Mälarporten – den djärvaste satsningen någonsin!

15 maj 2020

I projekt Mälarporten sker en stadsutveckling i området kring Västerås centralstation. Här skapas en stad i staden, en brygga mellan pulsen i city och Mälarens vatten, där innovation kommer att prägla varenda kubikmeter.

Läs mer
Visa alla artiklar