Stadsvy Köpmangatan i Västerås. Foto: Mostphotos

Stark tillväxt och framstående industriell utveckling

En av förutsättningarna för Västerås starka tillväxt är de goda transportmöjligheterna och det centrala läget i Mälardalen. Självklart har den industriella utvecklingen, som går långt tillbaka i tiden, påverkat näringslivets framstående utveckling. Näringslivets styrkeområden är automation, kraft och energi, järnvägsindustri samt den starka besöksnäringen.

En av Sveriges ledande exportstäder

Staden har näst högsta exportvärde per capita i Sverige. Med andra ord är Västerås en av Sveriges ledande exportstäder. Dessutom finns här globala forskningscentra inom till exempel energi, automation, robotik, järnvägsteknik och ett av Sveriges största lärosäten, Mälardalens universitet.

Ledande handelsstad

Västerås är en av Sveriges största handelsstäder med en total försäljning inom detaljhandeln på 13,2 miljarder kronor (2021). Drygt 75 % av den totala handeln sker inom de tre framstående handelsområdena City, Erikslund och Hälla. Det började med världens första H&M-butik och bildandet av ICA. Idag är Västerås en ledande handelsstad med drygt 13 000 anställda inom detalj- och partihandeln.

Gott företagsklimat

Invest Västerås och Västerås stad har en viktig roll som motor i arbetet med att skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat.

Läs mer om Västerås företagsklimat

Nyhetsbrev om näringslivet i Västerås

Några gånger per år skickar vi ett mejl till Västerås företag och övriga intresserade med näringslivsinformation, inspiration och nyheter. Det kan handla om tips på möten och seminarier, stöd att söka, länkar till företagsfrämjande aktörer eller nyheter från Västerås stad.

Läs och anmäl dig till näringslivsinfo

Du kanske också är intresserad av: