Bombardier öppnar globalt innovationscenter på Finnslätten

Publicerat: 06 okt. 2020

Nu står det klart att Bombardier Transportation etablerar ett nytt globalt test och teknologicenter på Finnslätten i Västerås. Det blir ett unikt state-of-the-art centrum där produktion och ingenjörsfunktioner flyttar samman i en stor gemensam anläggning och dessutom bygger man ut och öppnar upp befintliga labb för externa användare och samarbeten.

Bombardier kommer att samla all sin expertis för e-mobilitet och skapa ett unikt innovationscenter som driver utveckling av morgondagens miljövänliga och energieffektiva transporter för både järnväg och tung fordonsindustri. Bombardier vill dessutom möjliggöra korsbefruktning mellan olika industrigrenar och inkludera akademi och nystartade företag i gemensam forskning och utveckling för framtidens e-mobilitetslösningar.

Första spadtaget planeras till våren 2021 och den färdiga anläggningen planeras att invigas 2023. Den kommer redan under 2020 att fungera som en öppen testbädd där Bombardier erbjuder sin kompetens inom elektriska drivlinor för provning av produkter och system för, till exempel, anläggningsmaskiner, lastbilar och järnväg.

Bombardiers nya innovationscenter. Foto: Pressbild

– Sverige är den perfekta platsen för utvecklingen av nästa generations energieffektiva elektriska drivsystem för att möjliggöra rena transporter inom järnvägs- och fordonsindustrin. Vi bygger vidare på vår omfattande expertis inom e-mobilitet och kommer närmre det helt unika svenska industriella ekosystemet som står för en branschledande och dynamisk innovationsmiljö. Denna investering kommer bidra ytterligare till att stärka den nordiska fordonsindustrin med ny teknik och nya affärsmöjligheter. Samtidigt befäster denna satsning Bombardiers ledande ställning på den nordiska marknaden och påvisar återigen bolagets mål att verka för hållbara transporter och minska koldioxidutsläppen, kommenterar Danny Di Perna, President, Bombardier Transportation.

Viktig etablering för Västerås

Det betyder mycket för Västerås att Bombardier nu väljer att satsa på Finnslätten och det är en bekräftelse på att kompetensen finns i regionen – och speciellt inom elektrifiering av tunga fordon. Västerås har, med över 9000 anställda inom energi och elektrifiering, ledande kunskap inom många vitala teknikområden för den pågående energiomställningen och elektrifieringen.

– Vi är mycket glada att Bombardier Transportation väljer att satsa i Västerås för att här utveckla lösningar för morgondagens e-mobilitet. Västerås utveckling grundar sig historiskt på starkt teknikkunnande och detta är en tydlig bekräftelse på att Västerås är världsledande inom energi och teknik, säger Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås stad. Detta går även i linje med arbetet kring Vision Finnslätten och de satsningar vi gör för att tillsammans med industri och akademi ytterligare stärka vår position inom elektrifieringsområdet, fortsätter Anders Teljebäck.

– Det här kommer säkerligen att öppna upp för fler affärer och internationella etableringar i Västerås. Det skapar även nya möjligheter för etablerade storföretag och start-ups i Västerås och Sverige, när Bombardier öppnar upp sina labb för samarbete med externa aktörer inom e-mobility, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås. Bombardier är en stor global aktör och att de nu samlar sin verksamhet här, det är ett kvitto på att Västerås har det som krävs.

Vision Finnslätten och elektrifieringsklustret i Västerås och Mälardalen

Vision Finnslätten är ett samarbete initierat av ABB och Kungsleden tillsammans med Västerås stad, Mälardalens högskola, Bombardier Transportation, Northvolt och ABB Industrigymnasium. Syftet är att ytterligare stärka Finnslätten som en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag och deras medarbetare. Parallellt med denna satsning pågår också ett arbete att tillsammans med industri och akademi i regionen ytterligare stärka elektrifieringsklustret som omfattar världsledande kompetens hela vägen från elnätet och kraftgenerering ner till fordons- och batterinivå på komponent- och systemnivå.

Mer information:

Pressrelease Bombardier Transportation

Kontaktperson

Västerås stad medarbetare Torbjörn Bengtsson. Foto: Per Groth

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se


Läs fler artiklar:

Västerås nya platsvarumärke - fokus på energi och Mälaren

Under Västeråsdagen den 13 november lanserades Västerås nya platsvarumärke för det lokala näringslivet. Cirka 400 personer från 178 olika företag var på plats. Syftet med varumärket är att öka kännedomen om Västerås och stärka bilden av platsen.

Läs mer
Förstudie cirkulär ekonomi

Just nu genomförs en förstudie för att se vilka möjligheter det finns för att samverka samt optimera resurser och energianvändning inom tillverkningsindustrin i Västerås.

Läs mer
Högt NKI - företagen fortsatt nöjda med Västerås stads service

Företagare i Västerås ger kommunens service ett fortsatt bra omdöme där särskilt brandskydd och markupplåtelse får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger på 76 i Nöjd Kund Index (NKI) för 2022 års ärenden, vilket innebär en enhet lägre jämfört med i fjol.

Läs mer
Rekordhögt NKI - företagare nöjda med Västerås stads service

Västerås stad har nått en rekordnivå i Nöjd Kund Index (NKI) för 2021 års ärenden. På ett år har Västerås stad ökat med två enheter och ligger nu på NKI 77. Företagare i Västerås ger kommunens service allt bättre omdöme och nöjdheten ökar stadigt särskilt inom bygglovshanteringen.

Läs mer
Västerås driver på global energiomställning

Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och elektrifiering är ett viktigt sätt att ställa om från fossila bränslen. I Västerås finns ett unikt nätverk där offentliga och privata aktörer samarbetar för att möta framtidens klimatutmaningar och attrahera talanger till staden.

Läs mer
AA Logistik laddar för omställning av fordonsbranschen

Framtiden är elektrisk för transport- och logistikbranschen. Redan i vår lanserar AA-Logistik sin första eldrivna lastbil och nu byggs en 32 000 kvadratmeter stor byggnad i Västerås för lager och packning, samt laddning av den kommande eldrivna lastbilsflottan. Och allt kommer drivas av solenergi.

Läs mer
Världsunikt battericampus i Västerås

Om klimatmålen ska uppnås måste bensinbilar ersättas av batteridrivna fordon. Northvolt har som mål att ta fram världens grönaste batteri. Ett steg på vägen är deras nya campus för forskning och testproduktion av batterier som gjort Västerås till ett europeiskt centrum för batteriutveckling.

Läs mer
Undersökning om platsen Västerås

Just nu får företag inom Västerås kommun möjlighet att ge sin bild av platsen Västerås i form av en enkät som mejlats ut.

Läs mer
Harju Elekter etablerar tillverkningsanläggning i Västerås

22 sep. 2021

Harju Elekter levererar system och utrustning för eldistribution, kommunikation och automation. Nu står det klart att företaget ska öppna upp en ny tillverkningsanläggning i Västerås och cirka 60 arbetstillfällen kommer att förläggas till denna nya enhet.

Läs mer
Företagare fortsatt nöjda med Västerås stad i NKI mätning

22 apr. 2021

Företagare i Västerås ger kommunens service fortsatt bra omdöme och särskilt serveringstillstånd får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger kvar på 75 i Nöjd Kund Index (NKI) från de senaste två åren.

Läs mer
Finax etablerar i Västerås - fokus på närproduktion

14 apr. 2021

Finax, som ägs av Abdon Food AB etablerar sig på Hacksta i Västerås, logistikområdet som lockar allt fler livsmedelsrelaterade företag. Etableringen bekräftar Västerås optimala geografiska läge och för Finax innebär satsningen en utökad produktion närmare sina kunder och förbättrad klimatpåverkan genom minskade transporter.

Läs mer
Northvolt expanderar kraftigt på Finnslätten i Västerås

30 sep. 2020

Northvolt attraherar ytterligare USD600m (motsvarande ca 5.4 miljarder SEK) både från industriella och finansiella investerare men också från entreprenörer som Daniel Ek, Spotify och Cristina Stenbeck, Stenbecksfären. Kapitalet ska användas till en fortsatt uppbyggnad av FoU- verksamhet samt utökad produktions- och återvinningskapacitet.

Läs mer
Finnslätten – en plats för världsledande företag

Finnslätten är redan idag en plats där världsledande bolag utvecklar morgondagens produkter och tjänster inom områden såsom energi, batteri och elektrifiering av tunga fordon samt automation och robotik.

Läs mer
Mälarporten – den djärvaste satsningen någonsin!

15 maj 2020

I projekt Mälarporten sker en stadsutveckling i området kring Västerås centralstation. Här skapas en stad i staden, en brygga mellan pulsen i city och Mälarens vatten, där innovation kommer att prägla varenda kubikmeter.

Läs mer
Visa alla artiklar