Vybild över Northvolts fabrik. Pressbild

Om klimatmålen ska uppnås måste bensinbilar ersättas av batteridrivna fordon. Northvolt har som mål att ta fram världens grönaste batteri. Ett steg på vägen är deras nya campus för forskning och testproduktion av batterier som gjort Västerås till ett europeiskt centrum för batteriutveckling.

Northvolt grundades 2016 av Peter Carlsson och Paolo Cerruti som återvände till Europa efter att ha arbetat för Tesla i Kalifornien. Sedan 2018 har de parallellt med att bygga en storskalig fabrik i Skellefteå skapat ett stort campusområde på i Västerås, där fordonstillverkare och industriella partners är med och utvecklar batterier för massproduktion. Och utvecklingen har gått snabbt.

– Prestandan på batterier ökar hela tiden, samtidigt som priser sjunker. Det är det som legat till grund för den elbilsrevolution som vi nu ser, och den kommer fortsätta inom fler transportslag som lastbilar, byggmaskiner – till och med flyg, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

Två personer i vita heltäckande dräkter tittar på något i ett Laboriatorum. Pressbild

Hela utvecklingskedjan på samma campus

De närmsta åren ska anläggningen växa till att engagera cirka tusen forskare, ingenjörer och tekniker. Den kommer att täcka varje steg i batteriproduktionen: från kemikalierna som utgör batteriets aktiva material, till utvecklingen av battericeller och batterisystem, och så återvinning tillbaka till aktivt material igen.

– I global jämförelse är det troligtvis första gången som alla steg i produktion och återvinning av litiumjonbatterier samlas på ett enda campus. Den europeiska batteriutvecklingen kommer nog samlas kring två-tre sådana här områden på europeisk mark, och det är redan klart att ett av dem blir i Västerås, säger Anders Thor.

Northvolt expanderar kraftigt i Västerås för att möta den enorma efterfrågan

Frågan är inte längre om det är möjligt att ersätta fossila bränslen med batterilagrad el. Sedan litiumjonbateriet upptäcktes på 90-talet har utvecklingen gått fort. Men den stora utmaningen är att efterfrågan är så mycket större än utbudet.

– Behovet är enormt. Vi behöver utveckla och producera stora kvantiteter av  batterier så fort som möjligt, det är därför vi expanderar så kraftigt. Samtidigt vill varje partner utveckla sitt egendesignade batteri efter just deras behov, därför måste också vår förmåga till forskning och utveckling följa med, säger Anders Thor.

Vy över Västerås. Fotograf: Muu foto
Läs mer om vad Västerås har att erbjuda Läs mer

Kontaktpersoner

Västerås stad medarbetare Torbjörn Bengtsson. Foto: Per Groth

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se

Västerås stad medarbetare Sarawut Sathin. Foto: Per Groth

Sarawut Sathin

Näringslivsutvecklare Etablering

021-39 60 64 | 076-695 47 35

sarawut.sathin@vasteras.se


AA Logistik laddar för omställning av fordonsbranschen

Framtiden är elektrisk för transport- och logistikbranschen. Redan i vår lanserar AA-Logistik sin första eldrivna lastbil och nu byggs en 32 000 kvadratmeter stor byggnad i Västerås för lager och packning, samt laddning av den kommande eldrivna lastbilsflottan. Och allt kommer drivas av solenergi.

Läs mer
Bombardier öppnar globalt innovationscenter på Finnslätten

06 okt. 2020

Nu står det klart att Bombardier Transportation etablerar ett nytt globalt test och teknologicenter på Finnslätten i Västerås. Det blir ett unikt state-of-the-art centrum där produktion och ingenjörsfunktioner flyttar samman i en stor gemensam anläggning och dessutom bygger man ut och öppnar upp befintliga labb för externa användare och samarbeten.

Läs mer
Finax etablerar i Västerås - fokus på närproduktion

14 apr. 2021

Finax, som ägs av Abdon Food AB etablerar sig på Hacksta i Västerås, logistikområdet som lockar allt fler livsmedelsrelaterade företag. Etableringen bekräftar Västerås optimala geografiska läge och för Finax innebär satsningen en utökad produktion närmare sina kunder och förbättrad klimatpåverkan genom minskade transporter.

Läs mer
Finnslätten – en plats för världsledande företag

Finnslätten är redan idag en plats där världsledande bolag utvecklar morgondagens produkter och tjänster inom områden såsom energi, batteri och elektrifiering av tunga fordon samt automation och robotik.

Läs mer
Förstudie cirkulär ekonomi

Just nu genomförs en förstudie för att se vilka möjligheter det finns för att samverka samt optimera resurser och energianvändning inom tillverkningsindustrin i Västerås.

Läs mer
Harju Elekter etablerar tillverkningsanläggning i Västerås

22 sep. 2021

Harju Elekter levererar system och utrustning för eldistribution, kommunikation och automation. Nu står det klart att företaget ska öppna upp en ny tillverkningsanläggning i Västerås och cirka 60 arbetstillfällen kommer att förläggas till denna nya enhet.

Läs mer
Högt NKI - företagen fortsatt nöjda med Västerås stads service

Företagare i Västerås ger kommunens service ett fortsatt bra omdöme där särskilt brandskydd och markupplåtelse får ett mycket högt betyg. Västerås stad ligger på 76 i Nöjd Kund Index (NKI) för 2022 års ärenden, vilket innebär en enhet lägre jämfört med i fjol.

Läs mer
Mälarporten – den djärvaste satsningen någonsin!

15 maj 2020

I projekt Mälarporten sker en stadsutveckling i området kring Västerås centralstation. Här skapas en stad i staden, en brygga mellan pulsen i city och Mälarens vatten, där innovation kommer att prägla varenda kubikmeter.

Läs mer
Northvolt expanderar kraftigt på Finnslätten i Västerås

30 sep. 2020

Northvolt attraherar ytterligare USD600m (motsvarande ca 5.4 miljarder SEK) både från industriella och finansiella investerare men också från entreprenörer som Daniel Ek, Spotify och Cristina Stenbeck, Stenbecksfären. Kapitalet ska användas till en fortsatt uppbyggnad av FoU- verksamhet samt utökad produktions- och återvinningskapacitet.

Läs mer
Rekordhögt NKI - företagare nöjda med Västerås stads service

Västerås stad har nått en rekordnivå i Nöjd Kund Index (NKI) för 2021 års ärenden. På ett år har Västerås stad ökat med två enheter och ligger nu på NKI 77. Företagare i Västerås ger kommunens service allt bättre omdöme och nöjdheten ökar stadigt särskilt inom bygglovshanteringen.

Läs mer
Västerås driver på global energiomställning

Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och elektrifiering är ett viktigt sätt att ställa om från fossila bränslen. I Västerås finns ett unikt nätverk där offentliga och privata aktörer samarbetar för att möta framtidens klimatutmaningar och attrahera talanger till staden.

Läs mer
Västerås nya platsvarumärke - fokus på energi och Mälaren

Under Västeråsdagen den 13 november lanserades Västerås nya platsvarumärke för det lokala näringslivet. Cirka 400 personer från 178 olika företag var på plats. Syftet med varumärket är att öka kännedomen om Västerås och stärka bilden av platsen.

Läs mer
Visa alla artiklar