Sveriges energicentrum

Elektrifiering är en global angelägenhet som snabbt driver omställningen från fossilbränslen till energilösningar. Västerås elektrifieringskompetens kombinerat med snabbväxande Northvolt, har lagt grunden till ett starkt elektrifieringscentrum i staden- med idag över 9 000 anställda inom energiteknik.

Northvolt som utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier har valt industriområdet Finnslätten i Västerås för sin forsknings- och industrialiseringsanläggning Northvolt Labs. Att det blev Västerås beror till stor del på Västerås styrka inom elektrifiering som grundar sig i flera storföretag som t.ex. ABB, Alstom, Westinghouse och Voith Hydro.

Elbil som laddar el. Foto: Mostphotos

Många talanger och elektrifieringskompetens i Västerås

För teknikföretag som behöver elektrifieringskompetens är Västerås rätt plats att vara på. Det gäller även för talanger som vill påverka och vara delaktiga i energiomställningen.

Västerås stad, regionen, akademin och näringslivet jobbar tillsammans för att ytterligare stärka Västerås som energicentrum. Vision Finnslätten är ett exempel på detta. På Finnslätten skapas en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag och deras medarbetare. Läs mer om utvecklingen av  Finnslätten.

Unik samverkansplattform i Västerås driver på utvecklingen av elektromobilitet

Electrification Hub samlar spetskompetens i gemensamma satsningar för att accelerera utvecklingen kring elektrifiering, energi och elektromobilitet. Samverkansplattformen drivs av Mälardalens universitet och i samarbetet ingår även andra lärosäten, näringsliv, region Västmanland och Västerås stad. Målet är att bidra till Sveriges uppsatta mål att minska de tunga transporternas miljöpåverkan genom en 70-procentig minskning av utsläppen. Läs mer om electrification Hub!

Du kanske också är intresserad av: